Gyosport.ro / Articole / Cateva Recomandari Suplimentare Pentru Columbofilul Debutant, la inceput de sezon (Recomandari date de un mare campion uitat de noi, Dr.DUMITRU PAUL)

Cateva Recomandari Suplimentare Pentru Columbofilul Debutant, la inceput de sezon (Recomandari date de un mare campion uitat de noi, Dr.DUMITRU PAUL)

12 Comentarii
Vizualizari: 2443

27.12.2010
Autor: Tipeanu G.& Diana & Bianca  

"Sanatatea porumbeilor,trebuie mentinuta tot timpul anului,caci sanatatea este mai mult de 50% o garantie atat pentru reproductie cat si pentru concursuri. Factorul- Sansa conteaza mai putin in columbofilie si columbicultura;trebuie aplicate corect toate regulile de baza ale columbofiliei,si in special ale antrenamentelor si concursurilor.

Orice porumbel trebuie sa fie in buna conditie fizica inainte de inceperea antrenamentelor si a concursurilor. Nu conteaza distanta,cat forma porumbelului. Porumbelul nu stie niciodata locul unde este lansat. O etapa de 20-30 km poate fi mai grea decat una de 200 km,daca pasarea nu este in buna conditie si vremea este neprielnica.

In aceste cazuri este bine sa se astepte. Amatorul obisnuit cu numar relativ mic de porumbei trebuie sa inceapa cat mai tarziu(dupa inverzirea pomilor)si sa termine cat mai repede concursurile-15 iulie. Orice porumbel oricat de bun ar fi el,daca nu are experienta participarii in grupuri mari,nu se compoarta bine. De aceea,dupa efectuarea antrenamentelor pe crescatorii,columbofilul trebuie sa nu scape antrenamentele comune cu asociatia din care face parte sau cu mai multe asociatii in special de la distante mici.

Cu cat porumbelul este mai tanar el are nevoie de mai multe angajari individuale si colective,dar pe vreme buna,iar in concursuri nu va fi angajat decat dupa stabilizarea vremii si incalzirea ei,in general a 2-a parte a lunii mai. Columbofilul incepator, mai ales la prima participare in concursuri este bine sa-si noteze in memorie si pe hartie rezultatele bune obtinute de porumbei (pozitia-relatia fata de cuib si alte eventuale observatii).

Regulile severe ale concursurilor-angajare,forma,recuperare etc.  trebuie bine cunoscute si aplicate. Este recomandabil pentru columbofilul tanar sa se ataseze de un columbofil incercat,care sa-l initieze in mod sincer 1-2 ani anteriori participarii la concursuri oficiale. Columbofilia este o scoala si ca orice scoala trebuie o perioada de 2-3 ani de instruire columbofila.

Esecurile de la inceput nu trebuie sa descurajeze,trebuie multa rabdare,dublata de perseverenta. Cel mai instruit si talentat columbofil are nevoie de 2-3 ani pentru afirmare si cel putin zece ani de succese neintrerupte pentru a devenii un campion recunoscut. Columbofilia este o scoala a inteligentei si vointei si exista loc pentru orice columbofil,spre a se afirma".

12 Comentarii
Catalin Marcu
31.12.2010 la 00:21
Consider interventia lui Coco de bun augur prin a cere lui Tipeanu sa impartaseasca si din experienta lui si totusi nu doreste sa scape nici o indicatie personala oricat de mica . Este normal si Coco sa fie foarte curios cum unul face treaba buna cu porumbei putini si dansu a macinat toti zburatorii si nu a legat nimic. Este o punte netransversata inca, care este sustinuta de o balanta si asta face diferiti maestrii sa fie framantati continu de intrebarea Cum altul poate cu porumbei mai putini si investitii mici si eu nu ? Aici intervine finetea fiecaruia, observatia, deciziile, experienta , uneltele folosite pentru scopul atins, programul, cunostintele in domeniu, multe altele care Tipeanu arata ca nu doreste sa le divulge. O persoana tacuta care evita sa vorbeasca despre porumbei si la anul asa cum suntem obisnuiti va avea un an si mai bun.
Stefan Cristian
30.12.2010 la 09:49
domnilor cred ca din acest articol trebuie sa trageti concluzii nu sa va invete x si y la porumbei pt ca inveti singur daca vrei (nimeni nu iti spune adevarul sau cel putin nu tot)
Marius Tunduc
30.12.2010 la 00:11
Foarte bun articolul, pentru cine vrea sa invete cate ceva. Pentru restul ... degeaba!
Tipeanu Gabriel
29.12.2010 la 10:12

Tipic romanesc! Voi campionilor cumparati porumbei, incrucisatii, reproduceti pui, selectatii, apoi descoperiti campioni pe investitia voastra si in final : vindeti pui ieftini, doar cumparatorul sa iasa campion cu ei, va rog spuneti si cand i-ati hranit, ce antrenamente a-ti facut, in ce pozitii i-ati angajat, ..s.a.m.d. Noi de ce sa mai citim, sa muncim, sa mai gandim sau sa investim ?

Ion Mihai
29.12.2010 la 09:23
Asa cum era de asteptat, la mai bine de 24 ore de la postarea interventiei mele, nimeni nu a fost in masura sa sparga gheata si ... din pacate, nici nu va veni cineva sa impartaseasca din propria-i experienta. Suntem tari numai la certuri, smenuri, lovituri parsivesti pe la spate, ambitii personale, finalitatea fiind una singura ... DECADEREA CONTINUUA A CLUMBOFILIEI ROMANESTI. Mare pacat.
Ion Mihai
27.12.2010 la 22:04

Ar fi extraordinar ca oricare dintre columbofilii cu rezultate notabile de la noi din tara sa vina cu articole in care sa spuna concret, pe zile si functie de anotimpul din an, ce fel de hrana primesc pasarile, ce li se da in apa de baut, metode de antrenament, angajare la concursuri, refacere, etc ... Un punt de plecare in acest sens l-a facut un columbofil din Miercurea Ciuc - Deer Adalbert, care, pe siteu-ul sau, are o sectiune intitulata retete pentru porumbei, acolo explicand multe chestii interesante si utile (www.deerbela.ro).

marinica
27.12.2010 la 21:38

toti vrem detali si primim doar ce vor ei coco are dreptate...ce sariti sal linsati ca are dreptate

COCO
27.12.2010 la 21:29

ce ati sarit fratilor pe mine ca nu am cerut altceva decat mai multe informatii din experienta domnului Tipeanu, slava domnului are destula. Dansu a fost si la olimpiada, cati se pot lauda cu asemenea performanta ? Eu vreau mai multe detalii, daca se poate....

Ardeleanu
27.12.2010 la 11:57

cine o fi coco.. vreun cocos sau papagal..oricum sunt doua pasari inrudite si prietene ...lasati pasarile sa zboare sa vorbeasca sau sa se dea COCOsi :))))

romeo
27.12.2010 la 11:23

nu mai intelg nimic, cum se deschide un subiect interesant apare cate un coco sau nu stiu ce nume fals care trebuie sa fie gica contra

nu va mai bagati in seama mai si invatati ce puteti, daca puteti daca nu ciocu mic.

Tipeanu Gabriel
27.12.2010 la 11:09
Eu nu ma consider un campion atat de mare ,asa cum a fost dr. Dumitru Paul. Si eu am invatat din recomandari de acest gen. Consider ca sunt multi care mai au de invatat !
COCO
27.12.2010 la 10:52
de ce nu ne impartasesti si din experienta ta ?