Gyosport.ro / Articole / Paratifoida: Una dintre cele mai frecvente boli bacteriene la Porumbeii de Curse

Paratifoida: Una dintre cele mai frecvente boli bacteriene la Porumbeii de Curse

1 Comentariu
Vizualizari: 6857

26.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Paratifoida este cauzata de o bacterie Salmonella. Aceasta Salmonella, varianta Copenhaga este specifica pentru porumbei. Desi aceasta boala este larg recunoscuta de columbofili este înca o boala subestimata.

O multime de crescatori au în crescatoriile lor pasari purtatoare de paratifoida fara sa stie sau sa suspecteze acest lucru. Aceasta este exact problema principala cu acest germen. De îndata ce exista simptome clare si crescatorului poate începe aplicarea unui tratament si vaccinarea, se poate observa o îmbunatatire a sanatatii generale si rezultate mai bune la curse. Dar atata timp cat simptomele nu sunt clare, pasarile nu par a fi în stare buna, fara a se gasi o indicatie clara a fenomenului.


Boala poate fi acuta sau cronica. Boala acuta apare numai atunci cand pasarile nu au fost niciodata infectate cu Salmonella sau nu au fost niciodata vaccinate si astfel nu au nici o imunitate pentru aceasta boala. În forma acuta exista diaree, uneori chiar cu sange, si anorexie. De asemenea porumbeii beau mai multa apa. Atunci cand nu exista nici un tratament pot surveni  decese din cauza deshidratarii. Atunci cand boala devine cronica (în majoritatea cazurilor) bacteriile Salmonella ajung în organele interne si cauzeaza inflamatii la nivelul acestora, de exemplu în rinichi, plamani, ficat, splina si organele de reproducere. Se poate, de asemenea, în unele cazuri (dar nu de multe ori) ca boala sa provoace artrita sau unele simptome nervoase. Din cauza infectiei la nivelul organelor reproductive bacteriile pot intra în oua si astfel se vor infecta si puii.


În forma cronica, simptomele sunt mai putin clare. În multe cazuri pasarile nu sunt într-o stare generala buna, desi nu exista nici un diagnostic clar de vreo boala. În multe cazuri  reproducerea nu este întotdeauna buna, rezultand uneori, oua „negre” (cu pui morti în oua) sau se obtin rezultate proaste în urma reproducerii, în general. Uneori, doar o pasare de reproducere nu pare sa fie într-o stare generala buna si are probleme cu depunerea de oua. Pasarile, de asemenea, par sa aiba un apetit scazut si unele pierd în greutate.


Diagnosticul acestei boli este adesea dificil. Exista o multime de alarme false. Aceasta înseamna ca Salmonella nu este gasita, desi boala este prezenta în crescatorie. O modalitate de diagnosticare este de a colecta dejectiilor de la toti porumbeii timp de cinci zile consecutive urmand  ca acestea sa fie investigate. O alta modalitate buna este prin autopsia pasarilor bolnave sau a pasarilor care sunt puternic suspectat de a avea aceasta boala. O ultima modalitate este de a detecta anticorpii în probele de sange, dar, în aceste cazuri, veti gasi doar anticorpi la porumbeii care au fost recent infectati.


Alaturi de dificultati în diagnosticarea bolii, principala problema este legata de tratament. De fapt nu exista nici un tratament bun pentru aceasta boala. Antibioticele si vaccinarea nu sunt  100% eficiente. Cele mai multe antibiotice nu pot vindeca purtatorii de boala. Exista chiar si o multime de date stiintifice potrivit carora cele mai multe dintre antibiotice produc mai multi purtatori decat lipsa unui tratament. Numai enrofloxacina pare sa aiba cel mai bun efect si asupra purtatorilor, dar, în practica, exista înca o multime de purtatori ai acestei bolii chiar si dupa tratamentul de lunga durata chiar si cu doze mari aplicate. Datele stiintifice arata ca dupa o doza foarte mare de enrofloxacina Salmonella nu a mai fost gasita în organele interne dupa autopsie. Cu toate astea, în practica, este mai bine sa se faca un tratament pe baza de vaccinare dupa tratamentul cu antibiotic.


Tipul de vaccin pare sa fie mai putin important decat programul de vaccinare în sine. Exista vaccinuri moarte si vii. În Belgia exista doar un vaccin mort comercial, dar în cazul în care bacteria a fost izolata, crescatorul poate sa obtina un auto-vaccin. Avantajul vaccinurilor vii ar fi ca exista o imunitate celulara mai buna. Deoarece aceasta Salmonella este capabila de a supravietui în macrofage, un fel de celule albe din sange, imunitatea celulara (uciderea celulelor infectate de catre sistemul imunitar) este mai importanta decat imunitatea umorala (imunitate de anticorpi din sange). În practica, se pare ca vaccinurile moarte sunt de asemenea eficiente, dar dupa cum s-a spus acestea nu sunt 100% garantate. Acest lucru înseamna ca, în unele cazuri, unele pasari se mai pot înca îmbolnavi, dar cu siguranta nu vor mai muri.


Mai important este programul de vaccinare. În toate cazurile se pare ca un lucru foarte bun ar fi vaccinarea pasarilor de doua ori ca o prima etapa a tratamentului. Acest lucru înseamna ca ar trebui acordat pasarilor un prim vaccin si apoi un al doilea vaccin o luna mai tarziu. Apoi, în functie de vaccin, vaccinarea trebuie sa fie repetata o data sau de doua ori pe an.


Sfatul este acela de a face vaccinul, chiar daca nu exista nici o indicatie reala a problemelor în crescatorie. În cazul în care crescatorului nu face vaccinarea ar trebui sa existe cel putin o examinare periodica a dejectiilor. Sunt multe cazurile în care crescatorii care urmeza un program de vaccinare bun obtin rezultate bune la curse.

 

Sursa articol : www.pipa.be

1 Comentariu
Nagy Alexandru
31.12.2010 la 20:52

Este oare indicat ca columbofilul sa aibe un microscop propriu? În acerst caz cum ar putea pune un diagnosticc dacă nu stie ce verde sub microscop?

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.