Gyosport.ro / Articole / Porumbei pentru reproducere - Program de Reproducere de Succes. Partea 1

Porumbei pentru reproducere - Program de Reproducere de Succes. Partea 1

3 Comentarii
Vizualizari: 7389

01.01.2011
Autor: Gyosport.ro  

Datorita stilului unic de competitie din Taiwan si a anotimpurilor diferite de reproducere, crescatorii trebuie sa îsi selecteze si sa pregateasca reproducatorii de mai multe ori pe an, pentru a asigura cea mai buna posibilitate de fertilizare a oualor, clocire a puilor si de crestere a unor pui puternici si sanatosi.

Asigurati reproducatorilor o dieta bogata în proteine, cam 20-22%, plus electroliti, vitamine, minerale în apa de doua ori pe saptamana, 365 zile pe an. Asigurati reproducatorilor un program regulat de hranire si hranitii de cel putin trei ori pe zi atunci cand cresc pui. Schimbati apa de cel putin trei ori pe zi si sterilizati în mod regulat containerele pentru mancare si apa. Pe durata de crestere a puilor, pastrati hrana, pietris si apa în crescatorii tot timpul. Asigurati-va ca reproducatorii sa nu ramana în nici un moment fara hrana sau apa.

Din cauza climatului cald, reproducatorii nostri nu trec prin procesul de naparlire ca pasarile care au parte de schimbari extreme de temperatura; prin urmare, pasarile noastre se pot reproducere si pot naparli aproape tot anul. Aceasta este o perioada de timp foarte stresanta, iar pasarile trebuie sa fie hranite în mod corespunzator. Multe studii au dovedit ca porumbeii vor fi mai SANATOSI si vor CONCURARA / REPRODUCE MAI BINE atunci cand au UN PROGRAM FIX.


1. Prima prioritate este selectarea pasarilor de reproducere dupa criteriul sanatate si vitalitate. Alegeti doar cele mai sanatoase si puternice pasari din crescatorie pentru lotul de reproducere.


2. În afara de o stare buna de sanatate, selectati pentru reproducere pasari care au o BUSOLA buna sau INSTINCT DE CASA si APTITUDINI DE NAVIGATIE. Fara sanatate si instinct de casa, îti pierzi timpul si banii.


3. Cele mai valoroase pasari din crescatorie sunt cele bune reproducatoare. Regula de baza în reproducere este aceea ca valoarea unui porumbel este judecata în functie de calitatea puilor lui, dar numai dupa un numar echitabil de pui nascuti si crescuti.


4. Calitatea fiecarui reproducator poate fi determinata si masurata de performantele obtinute la curse de puii – copii si de puii – nepoti. Este necesara testarea mai multor împerecheri pentru a obtine rezultate. Rezultatele procesului de formare si rezultatele obtinute la curse sunt adevaratul judecator în competitia detinerii „PERECHII DE AUR ÎN REPRODUCERE”.


5. Scopul nostru este acela de a reproduce si de a dezvolta porumbei pentru curse cu maturizare precoce si care sa faca fata conditiilor dure, cu abilitati de navigare puternice care vor zbura la toate vitezele, conditiile si distantele.


6. Pastrand cu acuratete datele, crescatorii au gasit anumite împerecheri care au avut în mod constant rezultate bune la curse. Expresia „Pereche de succes sau Nicking” a fost folosita pentru a descrie aceste rezultate foarte bune. Ea se bazeaza în întregime pe performantele obtinute la curse si cele de reproducere din trecut. Se merge pe ideea ca istoria tinde sa se repete atat în termeni de REZULTATE cat si ESECURI DEMONSTRATE. Aceasta nu reprezinta un glob de cristal, dar va pot oferi o imagine exacta asupra trecutului. Selectati în functie de sanatatea excelenta, instinctul de casa, aptitudinile de navigatie, tenacitatea în competitii, maturitate timpurie si pasari care sunt usor de motivat si cu rezultate dovedite la curse.


7. Pasarile bune se vor adapta în timp la orice tip de conditii. Pasarile care provin din linia de sange a celor care s-au dovedit deja a fi de succes în Taiwan sunt singurele pasari care ar trebui sa fie reproduse. Acestea sunt pasarile care s-au „ADAPTAT PRIN SELECTIE NATURALA SI AU SUPRAVIETUIT CONDITIILOR DE CURSE GENERATIE DUPA GENERATIE”.


8. Pasarile urmase pe linia de sange a porumbeilor cu rezultate bune la reproducere si campioane la curse trebui sa fie la prima sau a doua generatie de pedigree. Trebuie sa elaboram un program de reproducere pentru fiecare generatie în parte. Nu exista nici o influenta genetica dupa a treia generatie, iar posibilitatea de a trece peste a patra generatie fara a dovedi succesul este o PIERDERE DE TIMP SI BANI.


9. IMPORTANT - Vrem doar pasari de cursa si reproducatori dovediti a fi din linia de sange a primei si celei de a doua generatii de pasari care au avut succes în cursele din Taiwan.


10. Trebuie sa distrugeti sau sa selectati toate pasarile de slaba calitate si sa pastrati doar cele mai bune pasari pentru reproducere. Teoria „Succesul produce Succes” poate fi foarte adevarata. Atat trasaturile bune cat si cele rele sunt prezente în mod ereditar în fiecare pasare. Exista doar doua tipuri de pasari:

CELE BUNE care va pot ajuta sa va intariti;
CELE RELE care va costa timp, bani si agravarea situatiei prin rezultate slabe.

Atunci cand decideti sa selectati porumbeii  pentru reproducere, uitati totul despre nume, pedigree, tulpini, costuri, sentimente (ale tale sau ale altora) si uitati-va doar la rezultate. DACA PASAREA VA POATE AJUTA SA MERGETI ÎNAINTE SI SA VA ÎMBUNATATITI REZULTATELE, PASTRATI-O, DACA NU, SCAPATI DE EA. FARA SCUZE SAU A DOUA SANSA, TRIATI-O.

Sursa articolului:  www. pigeonracingpigeons.com

3 Comentarii
ady marcu
05.01.2011 la 13:28
asteptam ca in continuare sa publicati articole la fel de educative
vicentiu
05.01.2011 la 09:35
Materiale educative de buna calitate ,greu gasesti asa ceva in ziua de azi pe net . multumesc
Catalin Marcu
03.01.2011 la 00:23
Foarte instructiv totul. Apreciez seriozitate si modul in care va ocupati de aceasta pagina web sau site mai corect spus.

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.