Gyosport.ro / Articole / Porumbei pentru reproducere - Program de Reproducere de Succes. Partea 2

Porumbei pentru reproducere - Program de Reproducere de Succes. Partea 2

2 Comentarii
Vizualizari: 1709

02.01.2011
Autor: Gyosport.ro  

Program de Reproducere de Succes Partea a 2-a

11. Una sau doua perechi care s-au dovedit si rudele apropiate de sange (frati / surori, etc.) pot aduce rezultate bune unui crescator timp de mai multi ani. Pentru al treilea sezon puii necesita o planificare atenta pentru seria de curse din partea crescatorului care trebuie sa aiba cea mai buna perechi de pui la momentul vanzarii.


12. Unei pasari ii trebuiesc trei serii de curse sau sa aiba 4-6 pui pentru a-si putea dovedi capacitatea de reproducere. Rezultate bune si aceasta ramane, rezultatele proaste si trebuie sa plece. Daca pasarea nu va poate ajuta in a va imbunatati rezultatele de reproducere in crescatorie, nu este  de nici o valoare si atunci ar trebui inlaturata.


13. „TRIEREA” nu tine cont de legatura de sange, tulpini, costuri, sau de origine, trebuie sa fie eliminate toate pasarile de reproducere din crescatorie care ofera rezultate proaste si care va impiedica sa va imbunatatiti. Iata cateva exemple:


A. Inlaturati orice pasare care nu are o sanatate buna, precum si orice reproducator care nu produce pui puternici si sanatosi.
B. Inlaturati orice reproducator in cazul in care puii sunt greu de manevrat si domesticit.
C. Inlaturati orice reproducator in cazul in care puii nu vor zbura din crescatorie si nu sunt usor de antrenat.
D. Inlaturati orice reproducator in cazul in care puii nu pot tine pasul cu restul echipei de cursa si care aparent nu au  nici o scuza pentru intarziere si faptul ca sunt lenesi.
E. Inlaturati orice pereche care provoaca pierderi majore si care are o capacitate scazuta a instinctului de casa inainte de a incepe seria curselor.
F. Inlaturati orice pasari ale caror pui nu au avut nici un succes peste apa (pasari care se pierd prima data, peste apa).
G. Inlaturati orice reproducator care produce pui care au perioade de recuperare scazute. Pasarile la care intoarcerea de la o cursa dificila dureaza mai multe zile sunt usor de pierdut in urmatoarea cursa.
H. Inlaturati orice reproducator care produce pui care nu poseda tenacitate. Aceasta este o trasatura pe care columbofili uneori o ignora in programul de reproducere „PASARI REZISTENTE LA CONDITII METEO” / versatilitatea de a se adapta la diverse conditii dificile in timpul unei curse si de a se recupera rapid dupa o cursa dificila.


14. Crescatorii trebuie sa inteleaga ca abilitatea si potentialul unei pasari sunt influentate atat de factori genetici cat si de mediu. Trebuie sa selectam pasarile care au calitatile genetice de care avem nevoie si pe care le cautam in curse de Taiwan (inteligenta, putere, maturitate timpurie, capacitatea de navigatie, busola, instinctul de casa, motivatie, determinare, dorinta, inima si stare buna de sanatate). Factorii de mediu sunt „manual” facuti, nu tin de genetica. Crescatorii trebuie sa recunoasca faptul ca mediul creat pentru pasarile lor este mult diferit si unic pentru fiecare crescatorie in parte. Crescatoriile care sunt suprapopulate, cu program slab de intretinere a sanatatii, dieta si nutritie saraca, un antrenament insuficient confera pasarilor lor conditii severe de stres si nu le permite sa ajunga la adevaratul lor potential, fie la nivel de curse sau de reproducatori. Performanta este afectata atunci cand nu exista nici un fel de echilibru intre mediul inconjurator si dieta.


15. La fel ca in cazul lotului de reproducatori, trebuie sa acordam o atentie deosebita „GAINILOR DE REPRODUCERE”. Fiecare pasare este individuala si trebuie sa fie tratata ca atare. Acordati o atentie deosebita dietei fiecarei gaini. Este important sa aveti toate ouale bine formate si netede. Este important sa aveti un program de medicamentatie pentru toti reproducatorii, si crescatorii care isi studiaza mereu porumbeii si acorda o atentie deosebita sanatatii acestora, 365 zile pe an, isi cresc sansele de succes.


In ultimii ani, mai multi crescatori europeni si americani s-au specializat in anumite tipuri de curse si distante. Aceasta pare a fi adevarat in lumea moderna si mai ales in sportul cu porumbei. In trecut, am fi putut gasi porumbei care sa fie rapizi pe distante scurte, rezistenti la distante mijlocii si care au rezistenta necesara pentru cursele de o zi.

Crescatorii din Taiwan trebuie sa caute pasari care pot zbura 100-500 mile in conditii meteorologice nefavorabile, caldura extrema, schimbari de temperatura, teren dificil / curse pe mare si vanturi dure, care se schimba. Acesta NU este noul porumbel modern de astazi din America si Europa, care se specializeaza la anumite distante. Multi crescatori si tulpini celebre sunt cunoscuti pentru performantele specifice. Crescatorul si-a dezvoltat pasarile pentru a se adapta la stilul sau de formare profesionala, conditiilor din zona sa, si distantele in care doresc sa concureze (PASARI DE SPECIALITATE).

Sportul cu porumbei a fost timp de multi ani un sport comercial. In fiecare an, sunt multi porumbei vanduti si cei mai multi dintre ei nu valoreaza nimic. Astazi, „REPRODUCATORII COMERCIALI” sunt reprodusi pentru vanzari si nu pentru capacitatile pe care le au in curse. Cele mai multe dintre ele sunt doar pene de vanzare cu pedigree frumos si nu pasari de calitate care pot face fata stilului dur de curse in Taiwan. Acesti comercianti de pene au profitat de multi si au provocat un mare dezastru in domeniul reproducerii de pasari de curse de calitate. De cele mai multe ori campaniile lor de publicitate sunt 100% mai bune decat pasarile pe care le ofera.


Ar trebui sa fie alegerea crescatorului de a reproduce de la o pasare care zboara in seria de curse sau o mare parte din ea, si arata capacitatea acesteia de a gestiona conditiile cursei, in speranta ca va da aceste calitati dorite la urmatoarea generatie. EVITATI PASARILE REPRODUCATOARE COMERCIALE! Pentru a reproduce acest tip de pasari nedovedite este intotdeauna un risc mare, cu putin succes. Selectati intotdeauna reproducatorii din rudele de sange ale familiilor care s-au dovedit deja ele a fi de succes in stilul dur de curse Taiwan, mai ales in zona de curse in care concurati (Taiwan de Nord, Central, de Sud). Genetica a dovedit ca „Succesul produce Succes”.


Sursa articolului:  www.pigeonracingpigeons.com

2 Comentarii
Tipeanu Gabriel
04.01.2011 la 11:59
"trierea"- fff buna metoda de a gasi campioni.
Catalin Marcu
02.01.2011 la 23:31
Bun articol si traducerea la fel de buna.