Gyosport.ro / Articole / Schimbare metodei de zbor si hranire poate fi cheia succesului ?

Schimbare metodei de zbor si hranire poate fi cheia succesului ?

1 Comentariu
Vizualizari: 5162

29.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Am observat in mai toate articolele ca majoritatea crescatorilor incepatori sau mai putin incepatori, cer crescatorilor de top sa ii informeze despre metodele de hranire si antrenament care sa le aduca cheia succesului.
Desi sunt departe de a fi un campion sau un crescator de top, as vrea sa punctez unele probleme si, daca se poate, sa le dezbatem in mod civilizat !


De la inceput trebuie inteles ca unii dintre crescatorii de top cred ca detin o metoda pe care o pastreaza cu sfintenie ca si cum ar detine cheia scucesului, altii rad cand cineva le cere asa ceva pentru ca sunt de parere ca aceasta nu exista, deci nu au despre ce vorbi; mai exista apoi categoria de mijloc, a celor care vorbesc si chiar explica mici trucuri, majoritatea dintre ele citite pe site-urile de specialitate carora fiecare dintre noi le-am dat sau nu importanta.

Lucrul care trebuie retinut: puse cap la cap, niciuna dintre opinii nu difera foarte mult de cealalta, ele fiind departajate de metoda de concurs pe care o aplica respectivul crescator, vaduvie sau natural, insa, in ambele cazuri, peste 80%  dintre ei aplica aceiasi baza in ceea ce priveste tratamentele, hranirea, etc, diferentele fiind  foarte mici. Sanse mai mari pentru incepatori de a ajunge sus ar fi sa foloseasca metoda care a dat randament in  majoritatea crescatoriilor, insa fiecare cu mentorul lui.


Dusarduyn spunea ca multe metode sunt bune, insa una este cu adevarat rea: ”sa o schimbi iarasi si iarasi”.
Cred ca atuul in columbofilie este sa iti cunosti foarte bine porumbeii si sa inveti sa-i “simti”.
Nu o sa vedem vreodata un crescator cu experienta ca schimba metoda de hranire sau zbor pentru o pasare achizitionata, din contra, introduce in crescatorie pasari care se adapteaza metodei lui, eliminand opusii.
Intalnirea cu un crescator de top nu trebuie sa ne determine sa schimbam metoda, (facandu-ne mai mult rau decat bine) ci sa comparam, sa studiem si SA IMBUNATATIM corectand.


Baza de la care trebuie sa plece un incepator este o crescatorie care sa ofere un mediu sanatos pentru porumbei (ventilatie, umiditate), apoi achizitionare de pasari de la un crescator care s-a aflat in topul ultimilor ani si sa aplice in crescatorie metodele acestuia, deoarece pasarile sunt triate, hranite si dau rezultatele de top dupa aceasta metoda. Aici ar trebui facuta diferenta intre vanzatori si crescatori, acestia din urma studiind  cum evolueaza pasarile si in alte crescatorii, ceilalti fiind interesati doar de latura financiara.


Atunci cand este stapanit bine un program (metoda) care cuprinde hranire, antrenamente, intretinere, tratamente si porumbei ai caror rezultate urmeaza un curs ascendent sau echitabil cateva sezoane, se poate incearca imbunatatirea acestuia pentru a  ne autodepasi (aici intervine achizitia de pasari, produse, vitamine, mixuri de hrana, recuperatori). Schimbarile trebuie facute pas cu pas si cu atentie atunci cand porumbeii sunt sanatosi si intr-o forma buna, iar daca schimbarea (produs, tratament, antrenament) afecteaza negativ lotul, crescatorul trebuie sa stie exact unde este greseala, spre deosebire de schimbarile bruste unde rezultatul negativ ar conduce indirect la renuntarea acelor lucruri care pot fi benefice performantelor efectivului.Programele nu inseamna neparat denumiri de produse si medicamente, ci atingerea scopului pentru care sunt administrate, achizitionarea facandu-se dupa posibilitatile financiare ale fiecaruia.

Articol scris de : Octavian PANESCU

1 Comentariu
Catalin Marcu
30.12.2010 la 23:54
Dar este o cale foarte lunga pina ajunge un columbofil la asemenea program sa dea si roade.

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.