Gyosport.ro / Articole / Tainele Vaduviei ( I )

Tainele Vaduviei ( I )

7 Comentarii
Vizualizari: 16872

14.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Esential in practicarea acestei metode este un sistem care trebuie sa cuprinda mai multe constante:

  • Timpul pe care fiecare crescator poate sa-l aloce porumbeilor (cu cat mai mult, cu atat mai bine),
  • Spirit de observatie (observatii care vor fi tot timpul notate),
  • Compartimentele de zbor  sa se preteze metodei (sa cuprinda 1-2 compartimente pentru masculii vaduvi, de preferat 12 boxe si un compartiment pentru femelele vaduve, de preferat cu boxe individuale ptr. a evita imperecherea acestora intre ele),
  • Un lot constant de porumbei de calitate ( de preferinta descendenti din porumbei cu rezultate, selectati prin aceasta metoda),
  • Alimentatie corespunzatoare, (echilibrata, de calitate, de preferinta portionata si la aceleasi ore),
  • Multa rabdare pentru ca pana la urma aceasta va fi rasplatita (rabdarea incepe atunci cand i-ti pierzi rabdarea).

 

Daca aceste lucruri sant constante intradevar si nu variabile, cu atat sistemul are mai mari sanse de reusita. Prin urmare nu exista un singur model ca sistem, ci mai multe sisteme individuale daca sant aplicate corect.
Pana prin anii ’94-’95, in zona Ardealului se stia despre un singur crescator care a concurat cu success folosind metoda vaduviei. Acesta a fost regretatul Dr. Modrigan Nicolae din Dej.


Studiind mai multe traduceri din revistele columbofile din Belgia si Germania, in care erau descrise metodele de zbor la vaduvie ale unor crescatori celebrii, mi-am pus ambitia sa incerc sa fac performanta concurand si eu folosind aceasta metoda , mai ales ca eram unul din primii crescatori din judet care incearca acest lucru.

Daca in anii ’96-’97 eram 2-3 crescatori care  am inceput sa practicam vaduvia si sa obtinem rezultate excelente nu doar pe plan local, ci si pe plan National, in anul 2002 deja in Cluj-Napoca  concurau folosind metoda vaduviei si realizand performante la nivel National, cca. 20 de crescatori care la orice etapa de viteza sau demifond i-si puteau adjudeca locul 1, astfel creenduse o concurenta sufocanta.
In momentul cand am hotarat sa pun in aplicare teoriile citite in revistele straine, in crescatorie aveam un lot de porumbei care erau descendenti din porumbei de valoare si cu rezultate exceptionale atat local cat si national, performantele obtinute fiind datorate sistemului de zbor la natural. Vaduvii proveniti din acesti porumbei pe care experimentam metoda vaduviei nu se ridicau la nivelul asteptarilor mele, multi din ei pierzandu-se, astfel roadele noii metode se lasau asteptate. In multe astfel de momente  eram gata sa renunt, spunandu-mi ca sigur au mai incercat si alti crescatori cu experienta si la fel au renuntat. Ma gandeam ca probabil de vina o fi zona, relieful, rapitoarele, sau pur si simplu nu am inteles sau aplicat eu bine ce scria in acele traduceri.

Tot in acea perioada am avut sansa sa intru in posesia unor super porumbei care erau descendenti din porumbei importati dupa anii ‘90, cu origine Janssen si Meulemans, si care erau o noutate din punct de vedere al liniei. Frumusetea si temperamentul calm al acestor porumbei m-au cucerit definitiv. In preajma acestor porumbei am reusit sa ma schimb din punct de vedere al relatiei pe care o aveam fata de ei, sa fiu mai calm, mai calculat si sa visez la titlul de campion.
Inca de la prima generatie pe care am reprodus-o din acesti porumbei “noi” s-au vazut rezultatele, avand in vedere ca acestia au fost selectati de-alungul vremii, tocmai prin aceasta metoda a vaduviei (in Belgia,Olanda si Germania). La etapele de viteza si demifond acestia raspundeau promt la noile trucuri ale vaduviei surclasandui pe cei din liniile vechi si astfel a inceput perioada cea mai grea, plina de sacrificii dar si cea mai frumoasa si plina de satisfactii, in drumul meu catre marea performanta.


Am tot facut referire la porumbeii “vechi.” Trebuie sa avem in vedere ca acestia au avut originea tot in acele tari la care am facut referire si la vremea aceea multi dintre ei au fost descendenti din porumbeii celebrii ai timpului. Dar modul de selectie, de intretinere, de zbor  la natural, care a fost practicat in acea perioada de majoritatea crescatorilor, a facut ca descendentii acelor porumbei sa nu raspunda imediat la acest joc mult mai dur din punct de vedere psihic, dar si fizic avand in vedere programul saptamanal de joc, necesar pentru a tine porumbeii in priza. Marea lor calitate a fost faptul ca au avut o perioada de aclimatizare mai mare iar la etapele dure s-au remarcat.


Descendentii lor au devenit in timp buni porumbei de fond si maraton chiar zburati la vaduvie sau semivaduvie, dar nu zburati saptamanal. Norocul meu a fost ca am avut rabdare si desi acesti porumbei “vechi” nu tineau pasul intotdeauna la etapele scurte, le-am dat sansa sa-si dovedeasca valoarea la etapele de fond si maraton. Avand in vedere rezultatele obtinute pe plan National la aceste categorii, dovedesc ca am avut inspiratia si rabdarea necesara........

Articol scris de: Lucian MARCHIS

7 Comentarii
cristian maftei
26.12.2010 la 22:05
multumesc domnule marchis! trebuie sa incep asa pentru ca datorita sfaturilor de la dl.marchis am reusit in acest sezon cea mai mare performanta in sportul columbofil loc 1 jud. as maturi cu acelasi porumbel loc 3 jud fond maturi,loc 1 jud.fond tineret si cu aceeasi femela loc 3 jud demifond mare tineret cristian maftei turda
Dudu
25.12.2010 la 00:32

Felicitari domnu marchis sper sa aveti curaj sa jucati cu bistrita la anu. multumesc.

Vasile
16.12.2010 la 14:18
Lucruri generale
Viorel Barbu
14.12.2010 la 19:40
In sfarsit s-a spart gheata. Felicitari si sper pe aceasta cale ca se va deschide o noua portita prin care marii campioni sa-si impartaseasca din cunostiintele lor tuturor celor care stiu sa le inteleaga. Inca o data felicitari si multumiri Dlui Marchis!
Panescu Octavian
14.12.2010 la 18:22
Super articolul. asteptam partea doua caci avem ce invata.Poate apar si ceva articole mai detaliate
Gyosport.ro
14.12.2010 la 14:29

Multumim dlui. Marchis pentru bunavointa si profesionalismul de care da dovada.

Multi dintre Campionii Romaniei stau pe "piedestalul din argint" , nu pot sa se coboare la nivelul celor care incep acest sport, se vede mai bine colombofilia de la inaltime.

Catalin
14.12.2010 la 10:47
Interesant articol. De ce nu scriu toti campionii despre lucruri constructive ca dumneavoastra domnul Marchis ? Felicitari si asteptam mai multe detalii.

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.