Gyosport.ro / Articole / Totul despre Streptococ la Porumbeii Voiajori

Totul despre Streptococ la Porumbeii Voiajori

0 Comentarii
Vizualizari: 15912

18.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Streptococul reprezinta un grup de bacterii ce determina aparitia de boli diferite in cazul porumbeilor. Aceste bacterii patogene se regasesc in mediu, mai ales in aer si in praf. La porumbei exista diferite specii de streptococ, o parte din acestea fiind considerate  bacterii saprofite ce se regasesc in mod normal la nivelul pielii sau a tractului digestiv, a sistemului  respirator si reproducator.

Diferenta dintre tulpinile de streptococ este reprezentata de nivelul de patogenitate-abilitatea acestora de a cauza afectiuni. In functie de capacitatea de apararea a porumbeilor prin intermediul sistemului imunitar, aceste bacterii saprofite se transforma in agenti patogeni.


In studii experimentale, cercetatorii au supus deliberat porumbeii infectarii cu tulpini patogene de streptococ, atat pe cale orala cat si prin injectii intravenoase. Astfel, majoritatea porumbeilor  infectati pe cale intravenoasa au dezvoltat boala, prezentand diferite simptome. In cazul porumbeilor ce au fost inoculati pe cale orala, nici unul nu a prezentat semnele bolii, desi a fost certificata prezenta patogenului la nivelul cavitatii bucale la peste 50% din porumbeii inoculati.  In urma acestui experiment s-a dovedit ca un organism sanatos, cu un sistem imunitar puternic, nu dezvolta simptomele bolii desi a venit in contact cu streptococul patogen.

Pe de alta parte, bacteria odata ajunsa in fluxul sangvin, este inalt patogena si dezvolta simptomele aferente bolii in majoritatea organismelor gazda. Diferite studii desfasurate in domeniu au aratat ca pana la 40% din porumbeii sanatosi au o tulpina de streptococ la nivelul intestinului, si in ciuda acestui fapt nu prezinta nici o boala asociata. Ca si in cazul altor boli ale porumbeilor, trebuie sa existe un factor declansator ce permite intrarea bacteriei in circulatia sangvina si invadarea organismului.

De obicei acest factor are rolul de a slabi organismul porumbelului si de a micsora capacitatea sa de aparare.  Factorii ce predispun la boala porumbeii sunt conditiile de mediu neprielnice(in interiorul volierei), ingrijirea lor defectuoasa si existenta altor boli asociate, dar si gradul de patogenitate al tulpinii de streptococ contactate.


Simptome asociate bolii


Odata ce bacteria a invadat organismul vulnerabil al porumbelului, aceasta se poate localiza la diferite nivele. Acest lucru, coroborat cu faptul ca severitatea bolii poate diferi foarte mult de a individ la individ, conduce la o varietate de simptome comune cu alte afectiuni. Din aceasta cauza este foarte important ca diagnosticul sa fie pus corect, iar crescatorii sa nu traga concluzia prematura a unei infectii streptococice la aparitia oricaror simptome.


Odata intrat in organism, existent in circulatia sistemica, streptococul  se poate localiza diferit, in functie de aceasta prezentand diverse simptome si stadii ale bolii de severitate variabila. Porumbeii pot prezenta forma acuta sau cronica a bolii, insa unii pot dezvolta direct o forma severa  cu evolutie atat de rapida incat mor inainte de a prezenta simptome grave. Acestia sunt tacuti, se infoaie, si mor in 2-3 zile. Ceilalti prezinta o stare de rau general cronica, insa moderata ca severitate, ce persista 6 pana la 8 saptamani. O parte dintre acestia se vor recupera sub tratament, iar restul nu vor putea fi salvati. Si in cazul porumbeilor aparent vindecati, boala poate reaparea.


In cazul localizarii infectiei cu streptococ la nivelul sistemului respirator se vor observa simptome ca ochii rosii si foarte umezi, curgeri nazale si respiratie ingreunata. Alti porumbei pot prezenta infectie streptococica la nivelul ficatului, ce conduce la diaree de culoare verde si pierdere in greutate.


La unii porumbei chiar inima poate fi infectata. Daca acesti porumbei supravietuiesc, ei pot dezvolta probleme cardiace pe termen lung, ce conduc la o insuficienta respiratorie cronica. Microorganismul poate infecta de asemenea si: membrana din jurul creierului (ceea ce conduce la coordonare slaba, pierderea echilibrului sau inclinarea capului), muschii (ceea ce conduce la sangerari si inflamatii), incheieturile (conduce la umflarea incheieturilor in special la aripi si picioare), rinichiul (conduce la sete si urinare exagerata), intestinul (conduce la diaree), abdomenul (conduce la acumulare de lichid si umflarea abdomenului) si testiculele (conduce la infertilitate prematura la masculii tineri). Streptococul poate infecta de asemenea poate infecta ovarul si trompa la femele. Aceasta poate interfera cu ovulatia, insemnand ca unele femele vor deveni sterile sau vor depune oua cu intarziere si neregulat.

La femelele care depun oua, streptococul poate fi prezent in oua inca de la formarea acestuia, conducand la moartea embrionului in timpul incubatiei sau la un pui slabit care moare la iesirea din ou sau in scurt timp dupa aceea. Deoarece microorganismul se regaseste si in excrementele porumbeilor, poate contamina si cuibul infectand cordonul ombilical al puilor.


Din cauza simptomelor variate asociate cu boala, aceasta nu poate fi diagnosticata prin observarea semnelor afisate de porumbei. Boala nu poate fi diagnosticata nici prin examinarea excrementelor deoarece streptococul se poate afla acolo si cu toate acestea porumbelul sa fie sanatos. Singura cale de a diagnostica boala este de a crea o cultura de streptococ din anumite organe extrase in timpul autopsiei. Pentru cultura sunt de obicei folosite tesuturi prelevate din inima, creier, ficat sau dintr-o leziune vizibila.


Tratament si Control


Ca intotdeauna, ingrijirea continua si preventiva pe tot timpul anului pentru a impiedica incubatia bacteriilor daunatoare va insemna ca porumbeii dumneavoastra vor putea rezista bolii iar cei care se imbolnavesc se vor recupera mai usor. Cand este diagnosticata boala cu streptococ, este vital pentru crescator sa identifice si sa corecteze slabiciunea in managementul porumbeilor sau a mediului volierei care a permis aparitia bolii. Altfel, este de asteptat un raspuns prost la orice medicatie administrata.


Fiind o infectie bacteriana, organismul raspunde la Improver, Antifungal sau un tratament antibiotic. Care sunt cele mai bune antibiotice pe care le puteti folosi? Cea mai buna metoda de tratament este ca medicul dumneavoastra veterinar sa pregateasca o cultura cu streptococul care a cauzata boala la porumbeii dumneavoastra iar apoi sa faca ceea ce numeste test de sensibilitate pentru a se afla care este cel mai eficient antibiotic  pentru cazul respectiv.

Studiile arata totusi ca 80% din microorganisme pot fi controlate prin produse naturale precum Improver si AntiFungal precum si de antibioticele ampicilina (o penicilina sintetica) si doxiciclina. Totodata, 70% sunt sensibile la eritromicina, 30% sunt sensibile la enrofloxacin (Baytril) si doar 10% sunt sensibile la antibiotice bazate pe sulf. In mod clar, cele mai slabe medicamente sunt Baytril si antibioticele bazate pe sulf, deci nu vor fi prima alegere pentru tratamentul unor astfel de boli (desi bineinteles sunt utile in alte situatii). In absenta testarii despre care discutam mai sus, doxiciclina este alegerea uzuala deoarece este la fel de eficienta ca si penicilinele sintetice dar este mai economica.


Ca si la alte boli intestinale bacteriene, Imporver, AntiFungal si probioticele au un rol semnificativ in controlul infectiilor streptococice. Pot fi folosite in perioade de stress, cand bacteriile intestinale sunt afectate, pentru a minimiza riscul unei invazii cu streptococ si pentru a trata preventiv porumbeii sanatosi care au fost in contact cu porumbeii infectati.


Interesant este faptul ca expozantii de porumbei au observat ca prin tratarea cu probiotice, de ex. Probac, timp de mai multe zile inainte si dupa expozitie poate fi evitata diareea streptococica la porumbeii expusi.
Mentinerea unei voliere curate si uscate va minimiza expunerea la streptococ. Daca este necesar voliera poate fi si dezinfectata. Streptococii sunt sensibili la cei mai multi dintre dezinfectantii comuni.
Cand infectia streptocicica apare in voliera, se va extinde incet in intregul stol iar unii porumbei vor incepe sa moara. Cand testele facute de medicul veterinar confirma boala, poate fi urmat acest protocol:

Voliera este curatata si dezinfectata
Factorii de declansare precum suprapopularea, dieta proasta, igiena deficitara, controlul parazitar inadecvat, conditii de umezeala si temperatura scazuta sunt identificati si corectati.

Porumbeii bolnavi sunt separati si fie sunt tratati cu o doza dubla de Improver si AntiFungal sau tablete de Doxiciclina, fie sunt eliminati complet.

 

Sursa Articolului : www.racing-pigeon-post.org

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.