Gyosport.ro / Articole / Ventilatia in Voliera

Ventilatia in Voliera

0 Comentarii
Vizualizari: 12167

19.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Chiar daca aveti o intreaga latura deschisa in voliera dumneavoastra nu inseamna ca ati creat o buna ventilatie. De fapt probabil ca aveti curent in voliera si veti imbolnavi porumbeii. Cum puteti avea o buna ventilatie fara sa creati curent care sa sufle asupra porumbeilor? Cum puteti avea o buna ventilatie fara ca ploaia sa ude pasarile pentru ca ati lasat ferestrele deschise? De ce trebuie sa aveti o buna ventilatie in voliera?

Acestea sunt cateva intrebari importante, pe care oamenii tind sa le ignore. Raspunsurile la aceste intrebari sunt si motive pentru care porumbeii unor crescatori nu au rezultatele cele mai bune pe care le-ar putea avea.
Mai intai de toate, porumbeii expira dioxid de carbon ca si oamenii. Ei au nevoie de oxigen pentru a fi sanatosi si plini de energie. Totodata, excrementele porumbeilor contin amoniac. In cantitati mari amoniacul arde mucoasa nazala si plamanii si face sa va lacrimeze ochii. Corpului dumneavoastra  nu ii place amoniacul. Mai mult decat atat, acesta si miroase urat. Situatia se inrautateste la climat umed deoarece excrementele nu apuca sa se usuce.


Dioxidul de carbon si amoniacul trebuie inlaturate. Daca nu sunt eliminate, porumbeii dumneavoastra nu vor performa la nivelul cel mai inalt. Cei mai multi crescatori nu inteleg ce este o buna ventilatie. Ei cred ca o fereastra sau doua ii va ajuta in rezolvarea problemei. Este adevarat ca acestea ajuta. De fapt ferestrele chiar ajuta, dar scopul lor principal este sa permita luminii sa patrunda in voliera.

Cand vremea este rea, ferestrele trebuie sa fie inchise. Daca nu sunt inchise, atunci ploaia si zapada vor patrunde in voliera si va umezi podeaua si excrementele. Podeaua umeda precum si excrementele umede vor cauza in curand imbolnavirea porumbeilor dumneavoastra.

O ventilatie corecta este folositoare fie ca este vreme ploioasa fie ca straluceste soarele. Este folositoare atat iarna cat si vara. Este folositoare in mod special in zilele cand nu adie vantul deloc. Un sistem de ventilatie corect are ca punct de plecare fie acoperisul fie partea superioara a celui mai inalt perete. Corpul porumbeilor produce caldura. Soarele care bate spre voliera produce si el caldura. Aerul cald se ridica. Cand se ridica, iese din voliera prin gurile de ventilare din acoperis. Un al doilea rand de ventilatoare ne ajuta la procesul de scoatere mai rapida a aerului cald prin inlocuirea lui cu un aer mai rece. Aerul rece este mai greu decat aerul cald. Partea inferioara a volierei trebuie sa aiba o gura de ventilare in partea de jos a peretelui.

Ar trebuie sa se afle pe acelasi perete ca si ventilatorul din partea de sus. In acest fel aerul rece plin de oxigen intra in voliera prin partea de jos iar cand iese preia si dioxidul de carbon si amoniacul cu el. Simplu, nu-i asa? Este si o metoda ieftina. Rezultatele sunt foarte bune. Porumbeii dumneavoastra vor fi mai sanatosi si vor avea rezultate mai bune. Totodata, pasarile nu vor mai sta in curent iar sistemul functioneaza in fiecare zi a anului, indiferent de vreme. Daca vreti sa testati sistemul, luati un produs cu miros puternic si puneti-l in voliera. Reveniti in 10 minute. Daca inca simti mirosul atunci trebuie sa mai adaugati un ventilator suplimentar in partea superioara si unul in partea inferioara.


Sursa articolului: www.pigeonracingpigeons.com

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.