Gyosport.ro / Articole / Voliera de Reproducere

Voliera de Reproducere

0 Comentarii
Vizualizari: 1567

30.12.2010
Autor: Gyosport.ro  

Succesul in concursuri este rezultatul activitatilor de reproducere, a antrenamentului, nutritiei, consistentei, rezistentei, inimii, a inteligentei superioare si a capacitatii de intoarcere acasa. In cursele de porumbei, nu exista inlocuitor pentru calitatile de mai sus. Numai rezultatele excelente in cele mai grele curse, generatie dupa generatie, trebuie sa fie obiectivului oricarei voliere de reproducere.


Aveti tot timpul in minte faptul ca rezultatul muncii voastre nu poate fi decat la fel de bun ca si fundatia pe care este cladit. Consideram pedigree-ul (liniile de sange) ca fiind “amprenta genetica” a potentialului unei pasari. Linia de sange este mult mai importanta decat preferintele personale pentru un anumit semn la ochi, tip de aripa, forma a corpului, culoare etc.


Nici un crescator de porumbei nu poate garanta ca orice pasare pe care el o creste si o vinde va deveni un campion sau un reproducator. Cele mai bune perechi de reproducere din voliera produc un anumit procentaj de pasari care nu au calitatile de a deveni campioni.


Totusi, ca in toate volierele de succes, ne straduim sa tinem acest numar de pasari inferioare la minim. Putem oferi urmasi de calitate in fiecare an facand reproducerea numai cu acele pasari al caror pedigree indica faptul ca liniile lor de sange, atat cele immediate cat si cele mai indepartate, produc porumbei de curse sau reproducatori de top.
Astfel de linii de sange indica faptul ca puii ar trebui sa aiba mai multe gene pozitive pentru activitatea de concurs decat gene negative. Astfel este crescut potentialul lor de a deveni buni porumbei de curse, de reproducere sau ambele.


Credem cu tarie ca toate comportamentele sunt influentate atat de factori genetici cat si factori de mediu. Noi, ca si crescatori de porumbei, trebuie sa stim care comportament, bun sau rau, este mostenit. Programul de reproducere se concentreaza pe calitatile care sunt mostenite genetic si care sunt necesare pentru a fi competitivi in curse si la reproducere.


Totodata, recunoastem ca mediul pe care crescatorii il creaza pentru pasarile lor este diferit de la o voliera la alta. Nu avem control asupra volierelor crescatorilor. Acelea care sunt suprapopulate, cu programe precare de mentinere a sanatatii, cu dieta si nutritie inferioare, cu lipsa de antrenament isi streseaza suplimentar pasarile si nu le permit sa isi atinga adevaratul lor potential ca si porumbei de curse sau de reproducere. Performanta este afectata cand exista un dezechilibru intre mediul in care traieste pasarea si dieta.

Asigurarea acestor conditii este responsabilitatea crescatorului. Acestea sunt create de om, nu sunt mostenite genetic. Dar testul final ramane concursul in sine si nivelul lui de competitivitate.


Sursa articolului: www. pigeonracingpigeons.com