Gyosport.ro / Articole / Voliera porumbeilor de curse.

Voliera porumbeilor de curse.

0 Comentarii
Vizualizari: 9606

20.01.2011
Autor: Gyosport.ro  

Indiferent de geografia, forma, marimea sau structura sa, o voliera trebuie sa asigure porumbeilor:
Lumina de la soare ziua.
Un loc sigur pentru odihna noaptea.

Lumina soarelui si zborul la inaltime
Soarele este o cerinta de baza pentru toate pasarile si este usor de observat efectul pozitiv pe care il are asupra sanatatii si starii de bine a porumbeilor. In zilele insorite, pasarile sunt mai luminoase si mai energice decat in zilele intunecate sau ploioase, cand pasarile sunt deprimate si dezinteresate.


Este cunoscut faptul sa soarele le asigura vitamina D, atat de necesara pentru oase, pene si sanatatea reproductiva, dar, are si alte efecte pozitive asupra metabolismului si sistemului imunitar, deoarece, pasarile sunt mult mai puternice in lumina directa a soarelui. Din aceste motive, se recomanda, ca fiecare pasare din porumbar sa aiba acces la soare. Acest lucru se poate face printr-un zbor la inaltime.


Zborul la inaltime este ideal pentru bai, astfel protejandu-se porumbarul de umiditate si porumbeii de potentialii microbi din pamant. Zborul la inaltime este de obicei permis in porumbarul de reproducere, in timp ce in porumbarul de curse este oprit in timpul noptii, pe durata sezonului de curse. Zborul devine rapid modul favorit de odihna si recreere pentru pasarile de reproducere si cele de cursa. Totodata devine un liant important in procesul de apropiere dintre porumbei.

Siguranta si odihna in timpul noptii
Grija deosebita pentru asigurarea unei odihne desavarsite in timpul noptii va recompensa crescatorul cu un stol sanatos si rezultate importante la curse. Atat porumbarul de reproducere, cat si cel de cursa trebuie sa protejeze pasarile de umiditate, temperaturi extreme, circulatia prea putina sau prea multa a aerului, pradatori, zgomot, fum, lumina sau alte tulburari, astfel incat pasarile sa se poata odihni, mai ales noaptea. Odihna corespunzatoare are un rol important in sanatatea si performantele pasarilor.

Voliera de reproducere
Cerintele necesare pentru voliera de reproducere sunt simple, in comparatie cu voliera de curse. Cel mai bun porumbar de reproducere este unul deschis deoarece reproducerea are loc in lunile calde. In timpul noptii pasarile se odihnesc in cuiburile cutie, iar in timpul zilei un zbor deschis asigura atat adultilor cat si puilor beneficiile date de lumina soarelui. Un porumbar de reproducere deschis permite aerului sa circule, asigurand astfel un porumbar uscat, ceea ce duce la imbunatatirea performantelor de reproducere. Reproducerea este mai putin stresanta pentru porumbei, in comparatie cu participarea la curse, iar mentinerea sanatatii este de asemenea mult mai usoara deoarece pasarile nu sunt expune la bolile de afara si la conditiile vitrege ale curselor.

Porumbarul de curse
Pasarile de curse sunt expuse mai mult la stres, in comparatie cu pasarile de reproducere, si necesita mai multa odihna pentru a se mentine sanatoase. In consecinta, cerintele pentru un porumbar de curse de succes, sunt mult mai severe decat in cazul unui porumbar de reproducere, si trebuie sa asigure stolului de curse odihna necesara recuperarii in urma eforturilor fizice extenuante. Intunericul noptii permite porumbeilor sa se odihneasca, iar conditiile din porumbar au o deosebita importanta in recuperarea completa a porumbeilor in urma eforturilor fizice extenuante din ziua anterioara.

Conditiile din interiorul porumbarului de curse care asigura o buna odihna in timpul noptii sunt:
Fara fluctuatii mari ale umiditatii si temperaturii
Ventilatie buna (de exemplu: o buna circulatie a aerului; aerul trebuie sa fie proaspat, nu greu sau incarcat, fara curent sau praf).


Numarul porumbeilor este sub control; de exemplu porumbarul sa nu fie supra-incarcat.
Nu trebuie sa existe umiditate in porumbar.
Porumbarul este curat.

Controlul temperaturii si al umiditatii
Pentru a proteja si mentine in forma porumbeii de curse, temperatura din porumbar trebuie sa fie cuprinsa intre 10 si 30° C, iar umiditatea trebuie tinuta sub 65%. Acestea sunt conditiile care ajuta la mentinerea sanatatii porumbeilor, si sunt cunoscute sub denumirea de zona termo-neutra a porumbeilor.


In cele mai multe dintre porumbare valoarea umiditatii (mai mult decat cea a temperaturii) este cea care influenteaza odihna pasarilor pe durata noptii. Umiditatea masoara cantitatea de umezeala din aer, indiferent de temperatura aerului. Totusi, o valoare ridicata a umiditatii (mai mare de 65%), impreuna cu o temperatura mai mica de 15° C influenteaza negativ abilitatea porumbeilor de a se odihni. Porumbelul nu va mai fi in forma si poate fi chiar suspect de vreo boala atunci cand nu se odihneste cum trebuie.


Excrementele din voliera pot indica nivelul de umiditate. Intr-un porumbar sanatos, o umiditate scazuta (sub 55%) va avea ca rezultat excremente maro, ca o nuca, in timp ce o valoare crescuta a umiditatii (mai mare de 65%) va avea ca rezultat excremente apoase, verzi. In timpul noptii, cand pasarile trebuie sa se odihneasca, umiditatea va creste intotdeauna, odata cu scaderea temperaturii. Aceasta explica prezenta excrementelor apoase si verzi dimineata, dupa o noapte racoroasa si umeda, care apoi devin maro, ca nuca dupa amiaza pe masura ce afara se incalzeste si umiditatea scade.

Nici chiar doua porumbare identice nu vor avea acelasi nivel de umiditate, deoarece umiditatea din interiorul porumbarului este direct influentata de umiditatea din exterior. Factorul care controleaza umiditatea este locatia (geografia) porumbarului. De cele mai multe ori crescatorii care isi schimba locatia vor incerca sa re-creeze porumbarul anterior, de succes, dar constata ca nu mai sunt crescatori de succes. Singura diferenta este locatia porumbarului.

Voliere expuse la riscul unei umiditati crescute:


Voliere situate langa apa (ocean, lacuri, rauri, cai navigabile, canale de drenaj, piscine).
Voliere adiacente la zone joase cu deschideri mari (zone cu iarba, zone cu ceata).
Voliere lipsite de lumina soarelui care sa usuce pamantul (sub copaci, in vai, pe partea gresita a dealului si fara soare pana dupa amiaza tarziu).
Voliere in zone foarte ploioase.


Aceste voliere necesita un altfel de design, care sa opreasca patrunderea umiditatii din exterior, in voliera.
Izolarea este prima masura care trebuie luata pentru a opri variatia temperaturii si umiditatea crescuta din interiorul volierei. Picaturile de umezeala aparute din condensul de pe peretii si tavanul volierelor neizolate sunt cele care cresc nivelul de umiditate in interior, cauzand nelinistea pasarilor, si chiar probleme respiratorii. Prin izolarea peretilor si a tavanului veti opri formarea condensului, si, astfel, veti putea controla problemele respiratorii cu folosirea minimala a medicamentatiei.


In zonele cu umiditate crescuta este recomandata inchiderea volierelor noaptea sau atunci cand ploua, pentru a putea controla umiditatea din interior (reflectoarele sunt cel mai des folosite), dar circulatia si calitatea aerului din interior nu trebuie sa fie compromise. Adesea voliera este inchisa complet fara sa se tina cont de circulatia aerului. Voliera devine statuta, neaerisita, iar pasarile vor fi letargice datorita lipsei de oxigen.


Incalzitoarele folosite pe timpul noptii sunt benefice stolului de curse. Stolul se mentine sanatos si in forma cand porumbarul este inchis noaptea si este calduros si uscat. Cu toate astea, este mai bine sa aveti o voliera deschisa atunci cand aveti pasari cu probleme respiratorii, pentru a preveni acumularea microbilor respiratorii in interiorul porumbarului si re-contaminarea pasarilor de curse.Incalzitoarele pe baza de ulei sunt sigure si eficiente pentru a fi folosite cand temperatura coboara sub 12° C, pentru a mentine forma fizica prin asigurarea temperaturii si a  umiditatii la valori normale.


Se pot instala higrometre pentru a monitoriza umiditatea din interiorul volierelor, dar de cele mai multe ori sarea din pietris sau pulberea de minerale pot influenta aparatele in a detecta valori peste 65% ale umiditatii. Aceste saruri atrag umezeala. De exemplu F-vite se inchide la culoare si devine granular cand umiditatea este prea mare, iar pietrisul se inchide la culoare si se umezeste la umiditate crescuta.


Sursa articolului: www.pigeonracingpigeons.com
De: Dr. Rob Marshall

Doar utilizatorii logati au dreptul de a adauga comentarii.
Te poti autentifica sau crea un cont nou aici.